Tips en tricks voor het aanleveren van drukwerk

Vectorbestanden, PMS kleuren en afloopvlakken. Bij het bedrukken van een relatiegeschenk moet u rekening houden met een aantal zaken. In deze blog helpen we u graag verder in de betekenis van deze vaktermen en hoe u bestanden kunt aanleveren.

Wat zijn PMS kleuren?

PMS staat voor Pantone Matching System. Het is een systeem waarin elke unieke kleur een eigen code heeft, die wereldwijd toepasbaar zijn. Hierdoor kun je bij elke drukkerij terecht met deze kleurcodes en zijn je gekozen kleuren exact juist. Deze kleuren zijn belangrijk voor een bedrukking die 1 tot 2 kleuren bevat. Op het internet zijn verschillende websites of tools te vinden, waarmee je voor een logo de juiste PMS kleur kunt vinden.

PMS of CMYK (Full colour)?

PMS wordt vaakgebruikt bij drukwerk met weinig kleuren. Bij full colour drukwerk gebruiken we CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key). Deze vier kleuren worden gemengd tijdens het drukken. Hierdoor is het resultaat minder voorspelbaar dan bij PMS, maar kunnen meerdere kleuren worden gedrukt. Full colour wordt vaak gebruikt voor foto’s of logo’s met kleurverloop of meerdere kleuren.

Let op: RGB is een ander kleurtype, die het meest bekend is. Dit komt omdat RGB het standaard kleurtype is voor het gebruik op beeldschermen. Dit kleurtype is niet bruikbaar voor drukwerk. Een RBG kleurcode heeft een andere tint dan PMS of CMYK, gebruik dit dus nooit voor het aanleveren van artwork!

Zo komt u aan een CMYK-drukbestand
Bij een full colour bedrukking levert u een logo of ontwerp dus aan in CMYK. In Adobe Photoshop gaat u daarvoor naar Afbeelding > Modus > CMYK. In Adobe Illustrator gaat u naar 
Bestand > Documentkleurmodus > CMYK-kleur. Geen idee hoe u deze programma's kunt gebruiken? Vraag de grafische afdeling van uw bedrijf om de bestanden in CMYK aan te leveren!

 

Wat is een vector- en AI bestand?

Het vector bestand is een grafische afbeelding die is opgebouwd uit vectoren. Een vectorafbeelding kan (in tegenstelling tot een pixelbestand zoals JPG en PNG) vergroot of verkleind worden naar elk formaat, zonder scherpte te verliezen. Verschillende vector formaten zijn AI, EPS of PDF. u kunt checken of uw bestand een vector is door de afbeelding te vergroten: als de afbeelding ongeacht de grootte scherp blijft, is het een vector. Wordt het bestand onscherp of rafelig? Dan is het geen vector bestand.

Lettercontouren
Een logo of tekst wordt vaak gemaakt in een specifiek lettertype. Elk lettertype heeft een eigen bestand, die niet altijd door onze studio worden gebruikt. Als dit niet het geval is, wordt de tekst omgezet naar een standaard lettertype. De tekst op de drukproef verschilt in dit geval met uw gekozen lettertype. Om dat te voorkomen werken we met lettercontouren. Daarbij wordt er als het ware een afbeelding gemaakt van het lettertype. Als u dit opstuurt, krijgt onze studio het exact juiste lettertype.

Tekst omzetten in lettercontouren
In Adobe Illustrator en InDesign kunt u de tekst omzetten naar lettercontouren door uw tekst te selecteren en in de menubalk te klikken op ‘Tekst’ > ‘Lettercontouren’ (of gebruik Ctrl + Shift + O). Als dit niet lukt, kunt u contact met ons opnemen voor hulp.

Hoe moet ik mijn drukbestanden aanleveren?

U kunt uw relatiegeschenk laten bedrukken met een logo, tekst of afbeelding. Beeldmateriaal kunt u uploaden in de volgende formaten:

  • Vector .AI bestand (Adobe Illustrator)
  • Vector .PDF bestanden


Let hierbij op het volgende:

  •  Voor full color print is een resolutie van 300 dpi vereist
  • Voor full color print wordt gebruik gemaakt van het CMYK kleurprofiel
  • Voor meerkleurige en eenkleurige bedrukking kunt u gebruik maken van een PMS kleurcode
  • Voor bestanden in grijswaarden is een resolutie van 300 dpi vereist
  • Voor bitmap bestanden is een resolutie van 1200 dpi vereist
  • Niet-gebruikelijke lettertypen dient u om te zetten naar omtreklijnen

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen.