Nieuwe plannen verpakkingsafval: kleine dozen en herbruikbare bekers

De hoeveelheid verpakkingsafval is nu jaarlijks 180 kilo per inwoner van Europa, en neemt snel toe. De helft van het gebruikte papier en 40 procent van de totale hoeveelheid plastic is verpakkingsmateriaal. Alles bij elkaar bedraagt het verpakkingsafval 36 procent van de gehele afvalstroom. Wat is het plan om dit tegen te gaan?

Plannen voor vermindering

De plannen van de Europese Commissie moeten ervoor zorgen dat de hoeveelheid verpakkingsmateriaal in 2040 per inwoner van Europa 15 procent minder is dan in 2018. De Europese Commissie wil ook dat er een einde komt aan grote bezorgdozen met daarin kleine producten. De verpakking van artikelen mag volgens het wetsvoorstel maximaal 40 procent loze ruimte bevatten. Ook komt er een verbod op fruit in schuimen bakjes met daarover plastic folie. In plaats daarvan moet fruit los worden verkocht. In een café of koffietentje krijg je straks, als het aan de Europese Commissie ligt, geen weggooibeker meer als je je koffie daar opdrinkt. Deze moet dan worden geserveerd in een herbruikbare beker. Van de meeneembekers moet in 2040 80 procent herbruikbaar zijn. 

Wat betekent dit?

Cafe's en koffietentjes dienen geen weggooibekers meer te voorzien, als je daar koffie drink. Daarnaast zullen veel leveranciers meer na moeten gaan denken over hoe ze gaan recyclen en welke materialen ze gaan gebruiken. Het wetsvoorstel moet eerst nog langs het Europees Parlement en de lidstaten. Waarschijnlijk zal het zo'n drie jaar duren voordat veranderingen in de praktijk zijn doorgevoerd. GreenConcept.nl is echter al zover en kan de herbruikbare bekers met opdruk direct voor u produceren. Greenconcept heeft een ruim assortiment in herbruikbare drinkbekers. Bekijk deze herbruikbare koffiebekers via deze link of aan de onderkant van dit artikel. Wacht geen 3 jaar en neem zelf het initiatief en bestel herbruikbare koffiebars met uw eigen opdruk.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen.